Våren 2014

35-års jubileum med Gunhild Carling och  Carling Family
2014-04-06

Foto: Mats Blomberg

Äntligen var det dags för vår jubileumsfest. Vi är så glada att nästan 400 personer kom och hade roligt tillsammans med oss. Kvällen började med att de duktiga musikerna Kajtek och Stickan underhöll oss på ett lättsamt sätt till mingel, mat och drop-in på plan 2 och 3.

Efter mitt korta välkomstanförande tog Hayati Kafe hand om värdskapet. Vi fick höra korta fina tal av Kultur- och fritidsförvalningens ordförande i Täby Mats Hasselgren och programsekreteraren i Svensk Jazz, Karin Inde. Det var också intressant att höra Birgitta Wikander tala om hur det var när Jazzklubben bildades och om utvecklingen sedan dess.

Nu hade klockan slagit halv sju och det blev dags för kvällens show med underbara Gundhild Carling och Carling Family. I Carling family ingick Guhilds bröder Max och Ulf, pappa Hans och mamma Aina. Den här kvällen var också kompisen Håkan Ekwall med och spelade tenor- och barytonsax. Vid pianot satt en annan kamrat till bandet Hans-Inge Magnusson som spelade väldigt fint. Hela bandet består av "lysande" musiker"!

Vi fick höra många kända låtar som t.ex. "Someday you'll be sorry", "Undecided" och "It don´t mean a thing" m.m.

Den fantastiske trumslagaren Ulf sjöng "Cést si bon" och trummade på sitt speciella sätt. Broder Max bytte ibland ut klarinett och saxofon mot fiolen.

Efter konserten fick musikerna ta emot vårsäsongens längsta stående ovationer och applåder.

Vi fick massor av bevis på att åhörarna tyckte att den här jubileumsfesten var mycket bra och välplanerad. En av servitriserna kom fram till mig efter konserten och berättade att hon aldrig hade serverat inför sådana trevliga gäster med så god stämning. Det är alltid trevligt för oss i styrelsen att få ta emot beröm!

Vi tackar Peter och Eva från Täby Park Hotel för deras fantatiska samarbetsvilja och proffesionalitet som gjort den här festen möjlig. Jag vill också passa på att tacka alla kamrater i styrelsen som ställt upp med förberedelser och dessutom en hel arbetsdag (8 timmar) denna söndag.

Vi önskar alla en riktigt trevlig sommar och välkommen tillbaka i höst när vi börjar en förkonsert i Vallentuna Kulturhus lördagen den 20 september! Då kommer en annan familj nämligen Agnas x 10.

Kjell Lövbom

Sven Zetterberg Bluesband
2014-03-30

Foto: Lennart Andersson

Sven Zetterberg vo, g, harm, Anders Lewén g, Torbjörn Eliasson, keyb, sax, Mikael Fahleryd b, Jim Ingvarsson tr.

Det blev ett kärt återbesök på Täby Park när Sven Zetterberg med sina fantastiska musiker gästade oss inför 164 entusiastiska gäster. Den här kvällen var det många bluesvänner i publiken.
Sven spelade gitarr och munspel som bara han kan. Anders Lewén hade som vanligt ett fantastiskt gitarrspel.
Torbjörn Eliasson hanterar inte bara piano och keyboard utan han är också en mycket duktig saxofonist. Vi fick höra honom spela saxofon i "Twistin with the King", "Cleos mood" och Rockin Sydney´s "They call me Rocky".
Mycket populärt var också att bandet spelade Elmore James "The Sky is crying" och "Hawaiian Boogie".
Vi fick också höra "Everything´s gonna be allright".
Bandet fick ta emot stora ovationer från publiken och sedan som extranummer bjöds vi på "Bloody Tears" från Svens skiva "Blues from within".
Det här var säsongen sista ordinarie konsert. Nu har vi vårt 35 -års jubileum nästa söndag.
Vi välkomnar Gunhild Carling och 8 artister i Carling Family. Jag kan lova högt tempo och mycket musik!
Därefter tar vi i Jano ledigt och planerar inför hösten.

Kjell Lövbom

Georgie Fame med Amanda Sedgewick och Claes Crona trio
2014-03-23

Foto: Mats Blomberg

Georgie Fame sång o piano, Claes Crona piano, Hans Backenroth bas, Johan Löfcrantz Ramsay trummor, Amanda Sedgwick saxofon o sång.

Ännu en höjdarkväll för alla de 252 åhörare som kommit till Täby Park Hotel denna kväll.

Georgie Fame kommer vi ihåg från TV-programmet ”I morgon är det Lördag” med Östen Warnerbring på 70-talet. Han blandar friskt rythm and blues, pop, evergreens med main stream jazz.

Vi fick höra flera jazzstandars från 50–60-talet, flera med texter skrivna av Georgie Fame. Vi fick bland annat höra ”On a Misty Night” som skrevs av Tadd Dameron och fanns med på en av John Coltranes inspelningar för Prestige Records 1956.

Hans Backenroth som i likhet med Georgie´s son hade bemärkelsedag fick som present spela ett vidunderligt stycke på duo av och med Georgie. 

Efter det fyllde de övriga i bandet i med Happy Birthday To You och alla jublade.

Självklart fick vi höra Yeah Yeah och där refererade Georgie till upphovsmannen till låten och det var ju John Hendricks. Den finns med på den legendariska LP skivan Lambert, Hendricks and Bavan at Newport 1963.

Efter pausen öppnade Georgie med Rockin’ Chair till sitt eget pianokomp. Därefter följde en vacker The Nearness of You där han sjöng duett med Amanda Sedgwick.

I låten Just Friends fick Johan Löfcrantz Ramsay visa att hans nya trumset håller. Johan spelar som alltid både fjäderlätt och kraftfullt på samma gång.

Claes Crona hade inte lika mycket att göra eftersom Georgie ofta ockuperade pianotaburetten. Men då Claes spelade såg han till att hålla grytan kokande.

Hasse Lehto

KMH Jazz Orchestra
2014-03-16

Foto: Mats Blomberg

Patrik Skogh dir, Nick Klaman tp, Henning Ullén tp, Michael Sjöqvist tp, Max Stark tp, Erik Wennerberg tbn, Filip Tunevi tbn, Lisa Stick tbn, Christoffer Siggstedt btbn, David Bennet as, Manne Norrhäll as, Joel Karlsson ts, Axel Udikas ts, Emma Josefsson bars, Joel Svensson g, Filipe Raposo p, Samuel Löfdal b, Simon Andersson tr.

Så har vi då haft besök av morgondagens jazzstjärnor. Det var 17 musiker i åldersspannet 18 – 25 år och där de flesta var i 20-årsåldern. Orkestern dirigerades av Patrik Skogh. Patrik fick tala engelska med musikerna då några var gäststudenter från USA.

När man läser deltagarföreteckningen så förstår man att flera har föräldrar som är musiker. Christoffer Siggstedt var ju här med Sandviken Big Band för ungefär ett år sedan. Pappa Mats är ju en av ledarna där. Max Stark kan man förstå har en far som är trumslagaren Bengt Stark. 

Och då döper man ju naturligtvis sin son till Max, efter den legendariske trumslagaren Max Roach.
Gitarristen Joel Svensson hörde vi hos oss första gången 2008 med GUBB. Han har sedan varit här som förband till Andreas Petterson.

Första set bestod av Basie låtar. Man började med April in Paris. Andra välkända var Lil Darling och Cute innan man slutade första set med Shiny Stockings.

Efter pausen fick vi höra Woody Herman låtar. Bland annat Four Brothers, Sig Ep och en vansinnigt snabb After You’ve Gone. Det fick mig att hemma leta igenom vinylskivorna. Och visst där var de Woody Herman 1963 med Sig Ep och Woody Herman 1964 med After You’ve  Gone.

Det var många fina soli och härligt ensemblespel av alla sektioner och vi tyckte att det var ännu en härlig kväll.

Som extranummer fick vi höra Basie’s Tickle Toe.

Hasse Lehto

Ronnie Gardiner All Stars
2014-03-09

Foto: Lennart Andersson

Mathias Algotsson på piano, Karl Olandersson, trumpet, Anders Norell, trombon, Claes Brodda, saxar, Ola Bengtsson, gitarr, Hasse Larsson, kontrabas och Ronnie Gardiner, trummor.

Det blev en fantastiskt fin och uppskattad kväll med hela 248 entusiastiska besökare. Vi vet sedan tidigare att det här bandet har många fans. Hur många band har så många duktiga sångare och musiker?

Ola Bengtsson ersatte Claes Askelöf med den äran som gitarrist och vi fick också höra honom sjunga "It could happen to you".

Karl Olandersson beklagade sig och sjöng "I fall in love too easily".

Claes Brodda var en utmärkt presentatör och saxofonist.

Mathias Algotsson och Carl Olandersson spelade en lekful version av Duke Ellingtons "In a mellow tone" som fick många och långa applåder från publiken.
Mathias sjöng i sitt arrangemang av  "When your smiling" innan han gjorde en lekfull introduktion av "Take The A-train" som sedan bandet spelade som en värdig avslutning.

I extranumret stal Ronnie Gardiner showen genom att göra ett trumsolo som bara den här "rytmdoktorn" kan. Han och bandet belönades med stående ovationer.

Vi tackar Ronnie och hela bandet för en oförglömlig kväll.
Tack för alla fina sommarkvällar på Gröna Lund under 10 år, 3 set och sex dagar i veckan.

Välkomna tillbaka nästa vecka då vi får besök av KMH Jazz Orchestra.

Kjell Lövbom

Jamsession med Hasse Ling och huskompet
2014-03-02

Foto: Lennart Andrsson
Foto: Hans Lehto

Så är vi då inne på andra halvan av årets säsong. Den säsong som har börjat så bra med många välbesökta konserter. Det avspeglades även i kvällens jam som lockade drygt 100 åhörare och musiker.

Jammet leddes som vanligt av vår ständige jamgeneral Hasse Ling och med vår nya komptrio under ledning av Tommy Larsson. Denna konstellation inledde med ”Hackin´Sack” och ”Body and Soul”.

Först ut kom sedan Göran Bohlin cl och Roger Sjöstrand ts och spelade ”In a Mellow Tune” och ”Do Nothing Til You Hear From Me”.

Därefter var det dags för vår ordinarie trummis Mats Jadin att få vila lite. Eie Peinerud kom tillsammans med Jan Gunnar Persson as och Horst Hart bars och de spelade ”All The Things You Are” och ”Broadway”.

Sedan kom Göran Bohlin och Roger Sjöstrand tillbaka och tillsammans med Hasse Ling  spelade de en mycket långsam version av ”Blue Moon” samt Siwans gamla landsplåga ”Jazzbacillen” eller ”The Preacher” som den heter i våra sammanhang.

Nästa låt blev, den i dessa sammanhang ovanliga, Anthropology av Charlie Parker. Nu hade Anders Lind anslutit med sin tenorsax och han fick sällskap av Jan Gunnar Persson och Hasse Ling. De fortsatte med ”Svettiga Georg” som Charlie Norman brukade säga om ”Sweet Georgia Brown”. I den fick vi även höra att Hasse Ling även kan sjunga.

Trummisen Arne Elsén var också spelsugen. Tillsammans med Horst Hart bjöd de på musik i Lasse Gullins anda. De spelade ”Fine Together” och ”Alone Together”.
I nästa låt, ”All of Me” satt Arne Elsén kvar och Sonja Nilsson tog sångmikrofonen och Göran Bohlin och Hasse Ling kompletterade på klarinett respektive tenorsax.

Göran Bohlin stannade kvar och in på scenen kom Anders Lind, Jan-Gunnar Persson och Roger Sjöstrand och spelade ”Honeysuckle Rose”. Efter den anslöt Sonja Nilsson i ”Summertime”.

Sedn var det dags för Lisbeth Bäse, att tillsammans med trion inta scenen. Hon sjöng ”Gone With The Wind” och ”Sweet Sue” i vilken hon också fick sällskap av Hasse Ling.

Nu närmade sig klockan 21 och det drog ihop sig till Grand Finale. Vår basist Ulf Hammarstrand, som inte fått vila på hela kvällen, undrade lite diskret varför vi inte spelat någon bossalåt eller något med några andra rytmer. De andra rodnade klädsamt och de bestämde sig för att spela två låtar som final. Den första blev ”St Thomas” av Sonny Rollins, som har lite västindiska rytmer och sedan ”Take The A Train”.

Slutligen får jag tacka Lasse Olsson som bistod med namnet på de flesta låtarna. Man känner ju igen alla men har svårt att komma ihåg namnet.

Hasse Lehto

Sweet Emma and the Mood Swingers
2014-02-23

Foto: Mats Blomberg

Anders Söderberg vo, munspel, Emma Sannervik b, Olle Thunström ts, Magnus Ottner
g, Kalle Sjölin p, Stefan Andersson tr, Patrik Skogh tp


Vad var det jag sade? Jo att alla som inte hade varit med förra gången hade chans att reparera skadan denna gång. Och det gjorde ni verkligen då det kom 193 åhörare. Och ni var minst lika begeistrade som förra gången.

I vårt program hade vi missat att en trumpetare oftast ingår i bandet. Denna gång var det Patrik Skogh. Patrik kommer från Sandviken och har där utvecklats i GUBB (Gävleborgs Ungdoms Big Band) där så många fina musiker har börjat sin bana.
Dessutom hade man en reserv på trummor. Reserv, nåja den fantastiske Stefan Andersson kan man ju knappast kalla reserv i några sammanhang.

I övrigt var bandet intakt från förra gången. Och det var full fart från första stund med energiknippet Anders Söderberg i spetsen. Vi fick bland annat höra Buona Sera, Caldonia och Jambalaya.

Vi fick två fullmatade set med närmare 30 låtar i mestadels högt tempo och klockan var långt över nio när födelsedagsbarnet Gunnar, som fyllde 85, och vi övriga kunde gå hem med träningsvärk i handflatorna.

Och nästa söndag är det vårt jam, ett evenemang som förtjänar en större publik hälsar

Hasse Lehto

Prima med Anders Linder
2014-02-16

Foto: Lennart Andersson

Anders Linder sång, saxofon och klarinett, Hinke Ekestubbe tenorsax och tvärflöjt, Pelle Höbinger trombon, Janne Bergnér bas, Jan Kulhammar trummor, Kjell Berggren piano.

Prima och Anders Linder har varit mycket efterfrågade och givetvis kom det mycket folk till oss på Täby Park Hotel. Faktiskt hela 237 personer. Det är fantastiskt. Om trenden håller så kommer vi antagligen att få en av våra publikmässigt bästa säsonger.

Den här kvällen hade bandet två meriterade ersättare. Pelle Höbinger på trombon och Janne Kullhammar på trummor.

Vi fick höra musik från olika epoker i form av Dixie, Swing och Bebop.

Anders är sångare, musiker och en utmärkt lättsam underhållare. Bl a fick vi höra Anders sjunga Povel Ramels "Fars Fabrik" och "Gräsänklingsblues". Den sista med egen text av Anders och godkänd av Ramel med namnet "Gräsbekämpningsblues".

Kjell Bergren är också en duktig sångare som bl a sjöng "Oh Marianne" och "Hardhunted Hanna".

En mycket populär kväll som bl a innehöll italiensk gårdsfest innan det avslutade med "Well meet again".

Kjell Lövbom

Saxarus
2014-02-09

Foto: Mats Blomberg

Dick Nilsson vo, Hans Bergman ss, as, ts, cl, Janne Sjunnesson as, ts, cl, Thomas Johansson as, ts, fl, Jerker Halldén ts, fl, piccola, Stig Bengtsson bars, fl, altfl, Hjalmar Öhrström p, Paul Höglander b, Lars Åkesson tr.

Den här dagen hade vi planerat som en konsert med lokalt band från Åkersberga. Det blev en verklig succé med ett sammansvetsat band med en fantastisk låtlista och ett väldigt bra ljud.  Vi har blivit vana att ha stor publik. Denna kväll hade mer än 180 personer beslutat sig för att lämna "tvfåtöljerna" för en kväll med levande musik.

Konserten startade med Miles Davis "Seven steps to heaven" med bandets grundare Hans Bergman som solist tillsammans med Hjalmar Öhrström på piano.

Till kvällens höjdpunkter hörde Quincy Jones "Midnight Sun will never set" med Hans som solist och Billy Strayhorns "Take the A-train" med Janne Sjunnesson som solist.

Dick Nilsson lämnade saxofonen hemma och sjöng väldigt bra bl.a  Richard Rogers "Have you met miss Jones" och B. Lanes "On a clear day".

Det var en mycket fin kväll med duktiga musiker.
Nästa vecka får vi träffa Prima med Anders Linder. Det ska bli kul! Kom i tid!

Kjell Lövbom

Six String Swing
2014-02-02

Foto: Lennart Andersson

Anton Ottosson g, Alexander Brott g, Andreas Henningson b, Dennis Egberth tr.

Så har vi nu haft ännu ett samarbete med Kungliga Musikhögskolan, utan att vi visste det. Flera ur gruppen går fortfarande på Musikhögskolan.

När vi i programrådet lyssnade på deras demo-CD blev vi alla sålda och bestämde oss på stående fot att ta med dem i programmet. Och det tillhör inte vanligheterna.
Därför var det extra roligt att det kom 134 besökare.

Vi fick höra 17 välbekanta jazzstandards. Man öppnade med Broadway från som skrevs 1940 av Billy Bird. Vidare fick vi höra bland andra I got It Bad, Pennies From Heaven innan man avslutade första set med Ellingtons Cottontail.

Det var kammarjazz i dess bästa bemärkelse och jag kom att tänka på Gerry Mulligans inspelningar från 50-talet, konstigt nog. Men det berodde nog på det tassande trumspelet med vispar.

I övrigt hörde man att de lyssnat på både Joe Pass och Wes Montgomery. Anton och Alexander spelade smakfullt och elegant. De kompletterades fint på bas av Andreas Henningson och Dennis Egberth med sitt minimalistiska trumset bestående av virveltrumma, Hi-hat och en cymbal.

Efter pausen hörde vi Four Brothers, Bernie’s Tune samt den fina Confessin´. När klockan slog 21 fick publiken sitt efterlängtade extranummer. Det blev en vacker version av Body and Soul.

Hasse Lehto

LaGaylia Frazier
med Jan Lundgren Trio (Daniel Karlsson piano pga sjukdom)
2014-01-26

LaGaylia Foto: Mats Blomberg

Daniel Karlsson piano, Mattias Svensson, bas och Zoltan Csörsz trummor.

Det blev en mycket populär start på ordinarie säsong med hela 270 personer i publiken.
Duktige pianisten Daniel Karlsson fick ersätta Jan Lundgren som låg sjuk i influensa.

När söndagskvällen kom så var även Daniel ordentligt förkyld. Musikerna samlades och gick igenom vilka låtar man kunde och skulle spela. Daniel genomförde spelningen därefter mycket professionellt tillsammans med fantastiska Mattias Svensson och Zoltlan Csörsz.

Sådana här händelser påverkar inte LaGaylia nämnvärt som har en unik scennärvaro och förmåga att kommunicera med musikerna och inspirera publiken. Kanske blir en sådan här konsert lite mer spännande när musikerna får improvisera eftersom man inte spelat så mycket tillsammans tidigare.

Konserten startade med ”Walking after midnight” och ”I´m all smiles” från skivan Until its time.

Därefter fick vi höra en väldigt fin version av ”Misty”. Trion spelade sedan en egen version av "Bluesette".

LaGaylia är framför allt soulsångerska men som den musiker hon är så behärskar hon även jazz. Vi fick höra prov på Marvin Gaye och Aretha Franklin.

När konserten var slut fick LaGaylia och musikerna välförtjänta stående applåder! Kul att få träffa gamla och nya medlemmar och att ha roligt tillsammans.

Tack för all hjälp med att ställa ta bort och ställa ordning på stolarna.
Nästa vecka är det dags för Six String Swing!

/Kjell Lövbom

Dicken Hedrenius Band "De Tre Bråkarna Buse" med gäster
2014-01-18

Dicken Hedrenius Foto: Mats Blomberg

Dicken Hedrenius tbn och piano, Micke Selander g, Håkan Trygger b, Martin Wikström tr. Ragnhild Dominique Wikström f och Catta Fridén Hedrenius f.

Under hösten 2014 hade vi diskussioner med Vallentuna Kultur. Vi kom överens om att försöka ett samarbete där vi i säsongstarten skulle presentera vårt kommande program för våren.

Efter konserten kan vi konstatera att det blev succé och "utsålt" med hela 166 betalande besökare.

Dicken denne fantastiske underhållare, som får allt att se enkelt och lätt ut, hade tagit med sig sina musikaliska vänner.

Håkan Trygger den duktige basisten spelade tillsammans med Dicken i pappa Gugges Big Blues Band i mer än femton år. Martin Wikström började spela med Dicken i Stockholm Musikhögskola med den kände arrangören och pianisten Nils Lindberg som lärare.

Konserten som genomfördes på ett lekfullt och roligt sätt började med att man med Dicken vid pianot spelade Lil darlin.

Vi fick höra den fantastiskt duktige gitarristen Micke Selander briljera i flera nummer. 

På flöjt spelade Ragnhild Dominique Wikström och Catta Fridén Hedrenius mycket fint. I ett nummer ersatte flöjterna saxofoner på ett bra sätt.

Det var stor bredd på valet av låtar t. ex en fin version av ”Arioso” av J S Bach, ”Livet i finnskogarna” och ”tea for two”.

Vi provade också på en kul ibland nedtonad allsång tillsammans med trumsolon i ” trollmors vaggvisa”

En fantastiskt rolig och fin konsert gav såväl publik som artister mersmak. Stort tack till Andreas Westman som hjälpte oss med stor servicekänsla före och under konserten.
Låt oss hoppas att vi kan fortsätta traditionen med säsongstart i Vallentuna Kulturhus.

Klicka här för några inslag från konserten.

/Kjell Lövbom.